Over benzine wordt belasting betaald. Dit wordt benzine-accijns genoemd. Deze belasting is uiteraard per land verschillend. In Nederland is ongeveer 2/3 van de benzineprijs belasting (btw + accijns). Hieronder een lijstje met de hoogte van de accijns op benzine.

Land

(2007)

Benzine-accijns €

(euro ongelood, per liter)

Top-5

1)Turkije

0,75

2)Verenigd Koninkrijk

0,71

3)Nederland

0,68

4)Duitsland

0,66

5)Zuid-Korea

0,62

Laagste vijf

1)Verenigde Staten

0,09

2Canada

0,17

3)Nieuw-Zeeland

0,22

4)Australië

0,23

5)Griekenland

0,33

Bron: oeso

Nederland zit met de benzine-accijns hoog vergeleken met andere industriële landen. Alleen in Turkije en Groot-Brittannië is deze heffing hoger, blijkt uit gegevens van negentwintig landen die zijn aangesloten bij de Oeso.

Vergeleken met de Verenigde Staten, het land met de laagste accijnsheffing op benzine, is de Nederlandse benzine-accijns ruim zeven keer zo hoog.

De verschillen tussen Nederland, Duitsland en België zijn relatief klein.

Met de accijns op diesel is Nederland een middenmoter. De heffing van 37 cent in 2007 was goed voor een elfde plaats bij de industriële landen. Groot-Brittannië had afgelopen jaar de hoogste dieselheffing van de Oeso-landen.

De verhoging van de dieselaccijns per 1 juli zorgt er wel voor dat het Nederlandse tarief boven de veertig cent per liter komt te liggen. Op basis van de ranglijst in 2007 zou Nederland dan op de negende plaats komen bij de industriële landen.

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat de hoogste accijns niet direct wil zeggen dat dat land ook de hoogste benzineprijs heeft. Er worden nog meer kosten berekend waaronder BPM en belasting. Als er puur naar de benzineprijs gekeken wordt dan staat Nederland op de vijfste plaats.

Zie ook:
Welk land heeft de duurste benzine?
Een vat olie is weer in prijs gedaald, maar is dit wel te merken aan de benzineprijs?

Bronnen:
http://www.z24.nl/bedrijven/transport_vervoer/article175517.ece/Benzine-accijns__Nederland_in_top3.html