De Nijl is met een lengte van 6695 km de langste rivier van de wereld. Het is de belangrijkste rivier in Egypte, dat wel ‘het geschenk van de Nijl’ wordt genoemd.

De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië in het Tanameer en als Witte Nijl in het Victoriameer. Het meer bevindt zich tussen de drie landen Oeganda, Kenia en Tanzania. De Witte Nijl stroomt vervolgens vanuit hier via Soedan, waar de beide takken bij de hoofdstad Khartoem samenkomen. Daarna stroomt de rivier door Egypte naar het noorden, om ten slotte in een ruime delta uit te monden in de Middellandse Zee.

Er is al lange tijd verschil in mening geweest of de Nijl wel echt de langste rivier ter wereld. Het schijnt namelijk dat de Amazone Rivier 6800 km is. Qua volume was de Amazone altijd al de nummer 1, echter dacht iedereen dat de Nijl altijd de langste rivier was, onderzoeken zetten hier echter vraagtekens bij.

De meerderheid van de gezaghebbende geografische instanties beschouwen de Amazone als de op een na langste rivier ter wereld. De lengte van de Amazone is echter door verschillende geografen vastgesteld, waarvan de resultaten tussen de 6259 km en 6800 km liggen. Omdat de resultaten van de verschillende metingen van de Afrikaanse rivier de Nijl tussen de 5499 km en 6695 km liggen, beschouwt een kleine minderheid de Amazone als de langste rivier ter wereld. De verschillen tussen deze metingen zijn dikwijls het resultaat van verschillende definities.

In juni 2007 beweerden enkele Braziliaanse wetenschappers dat de bron van de Amazone in het zuiden van Peru ligt en niet in het noorden van Peru, waardoor de Amazone een lengte zal hebben van 6800 km. Wanneer deze bewering door de meerderheid van de gezaghebbende instanties wordt overgenomen zal de Amazone de langste rivier ter wereld zijn.

de nijl

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijl
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/06/070619-amazon-river.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amazone_(rivier)#Discussie_over_de_lengte