Over het algemeen wordt de stad Longyearbyen op het Noorse eiland Spitsbergen als de meest noordelijke stad gezien. Deze stad ligt op zo’n graden 78 graden noorderbreedte, en heeft rond de 2000 inwoners. De stad heeft een aantal records op zijn naam staan.

Zo bevinden de meest noordelijke kerk, het meest noordelijke museum, de meest noordelijke pinautomaat, de meest noordelijke universiteit en de meest noordelijke commerciële luchthaven zich allemaal in Longyearbyen. Ook heeft Longyearbyen het meest noordelijke luxe restaurant. Dit restaurant heeft een van de grootste wijnkelders van Europa, met zo’n 20.000 flessen wijn.

Een hele stad op zo’n hoge breedtegraad brengt wel een aantal praktische problemen met zich mee, problemen waarmee je in een andere stad niet zo snel te maken zult krijgen. Zo mag er bijvoorbeeld niemand begraven worden in Longyearbyen. Het is er namelijk zo koud dat stoffelijke resten er nooit vergaan. Voor een begrafenis moet je dus naar het vasteland.

Een ander probleem zijn de ijsberen die in het gebied leven. Ze zijn aardig nieuwsgierig, en soms hongerig. Als je de stad verlaat moet je dan ook een geweer bij je hebben. Mensen met een groot jachtgeweer op hun rug zijn geen ongewoon gezicht in de stad. Maar de geweren mogen niet mee naar binnen. Mocht je dat vergeten zijn, dan hangen er overal bordjes: ‘Alle ijsberen in deze winkel zijn al dood, gelieve Uw wapen bij het personeel achter te laten’. Ook lopen er wilde rendieren door de straten! Gelukkig heb je daarvan niet zoveel te vrezen.

Bronnen: ‘Dagny’

http://www.johnnyjet.com/2012/04/12-facts-you-never-knew-about-longyearbyen-the-worlds-northernmost-city/

http://en.wikipedia.org/wiki/Northernmost_cities_and_towns

http://en.wikipedia.org/wiki/Northernmost_settlements

http://en.wikipedia.org/wiki/Longyearbyen