Muizen kunnen angsten van hun ouders erven. Dit is het bizarre resultaat van een onderzoek uit 2013. Onderzoekers gaven muizen een angstige ‘herinnering’ door een kenmerkend geurtje aan een pijnlijke schok te koppelen. Vervolgens lieten ze de muizen paren. De jonkies werden gescheiden van hun ouders opgevoed. Toen de wetenschappers de jonge muizen aan het geurtje blootstelden, bleken ze heftig te reageren. En dat terwijl de muisjes de geur nog nooit eerder hadden geroken! Ook de kleinkinderen van de bange muizen reageerden heftig op de geur.

Omdat de muizen hun ouders nooit gekend hadden, kan dit niet aan de ‘opvoeding’ van de muisjes hebben gelegen. De onderzoekers onderzochten het sperma van hun bange vaders. Het bleek dat de angstige herinnering hun genetische code veranderd had. Een bepaald stuk DNA bleek vaker voor te komen dan normaal. Dit stuk DNA codeert voor de gevoeligheid voor een bepaalde chemische stof. Inderdaad, het ging om de stof die de muizen geroken hadden.

De traumatische gebeurtenissen deden het DNA veranderen, en zo werd de angst overgeërfd. Hoe die angst precies in het DNA terecht is gekomen, dat is nog onbekend. Maar fascinerend is het wel, zo’n bijzonder overervingsmechanisme.
muis
Bronnen: George Shuklin
http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-12/02/mice-inherit-memories