In de natuur zijn de gekste verdedigingsmechanismen te vinden. Maar er is een klein insect dat de kroon spant: De bombardeerkever.

Deze kever leeft op warme, stenige terreinen in Zuid-Europa. Dit beestje is nog geen centimeter groot, maar weet iedere aanvaller af te schrikken. Dit doet hij door chemische stoffen op zijn belager te spuiten. Dat doen wel meer insecten, maar de bombardeerkever heeft een wel heel geraffineerd spuitmechanisme.

Vóór hij de stoffen op zijn belager af spuit, mengt hij ze eerst in een soort ‘explosiekamer’ in zijn achterlijf. Daar ontstaat een chemische reactie, waarbij een bijtende stof ontstaat. Maar dat is nog niet alles. Door de chemische reactie bereikt het goedje een temperatuur van 100 graden! Deze kokende, bijtende narigheid wordt door middel van een ‘spuitkopje’ naar buiten gespoten, richting belager. Die denkt de volgende keer dus wel twee keer na voor hij een bombardeerkevertje aanvalt.

Dit beestje klinkt natuurlijk als een prachtige inspiratiebron voor science-fiction films. Een van de insect-achtige wezens uit de film Starship Troopers is dan ook op deze kever geïnspireerd.

bombardeerkever

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_bombardeerkever
Foto: Patrick Coin