De nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en maken hieruit, in combinatie met een teveel aan water, urine. Deze wordt tijdelijk opgeslagen in de blaas, totdat je moet plassen. Doorgaans bevat urine 95% water en 5% opgeloste of gesuspendeerde vaste stoffen, zoals ureum, chloride-, natrium- en kaliumionen.

In principe bevat urine dus geen bacteriën en is urine dus steriel. Als je gewoon gezond bent kan het dus geen kwaad om urine te drinken. Maar omdat het geen kwaad kan wil het niet direct zeggen dat het gezond is. Er gaan verhalen rond dat urine drinken goed zou zijn tegen eczeem, keelonsteking, oorontsteking, wintertenen etc. maar dit is allemaal nooit wetenschappelijk aangetoond.

Het klinkt in ieder geval niet logisch, want je lichaam laat deze afvalstoffen niet voor niets uit je lichaam verdwijnen.

Is het in een noodgeval dan verstandig om urine te drinken? Dit heet uridipsia. Onderzoek door onder andere het Amerikaanse leger toonde aan dat het drinken van urine geen goede overlevingstechniek is. Je hebt wel even het gevoel dat je weer vocht binnen krijgt (urine is 95% water, dus dat is niet zo gek), maar doordat er veel zouten inzitten, krijg je daarna alleen maar meer dorst.

Dus wil je een keer een leuke weddenschap winnen, dan kan het geen kwaad om je urine te drinken, maar het is (naast het feit dat het vast niet lekker smaakt) ook zeker niet nuttig.

urine drinken

Zie ook: Waarom is urine geel?

Bron: KnowHow 6|12