Op het internet circuleren weleens lijsten met producten die zogenaamd meer energie kosten om te verteren dan ze opleveren, maar volgens onderzoeker en diëtist Jeanne de Vries van de Wageningen Universiteit bestaat dit niet.

“Al zit er wel wat in, dat het aantal calorieën dat in onze voedingsmiddelentabellen staat in feite de bruto hoeveelheid is.” Spijsvertering kost energie, kauwen ook. De werkelijke hoeveelheid calorieën die een portie eten dus oplevert, is iets lager dan de cijfers in een tabel.

ijsblokjes geencalorie�n

Als voorbeeld heeft De Vries het uitgerekend voor bleekselderij. “De vertering van bleekselderij kost per honderd gram ongeveer één calorie, maar dan blijven er dus nog 13 calorieën over. Wat je ook eet, het resultaat blijft positief.” Oke, maar wat als je nou producten eet die helemaal geen calorieën bevatten? IJsblokjes bijvoorbeeld, of zand.

De Vries raadt dit af. “Ten eerste komt voor onverteerbare dingen als zand de spijsvertering nauwelijks op gang, dus kost dat minder energie. Ten tweede moet je ongeveer 7.000 calorieën verbranden om 1 kg af te vallen. Met het eten van ijsblokjes verbruik je hooguit een paar calorieën. Dat is dus verwaarloosbaar. Je kunt veel beter een uurtje gaan fietsen, daarmee verlies je ongeveer 500 calorieën”.

Bronnen:
Jeanne de Vries, Wageningen Universiteit
Quest najaar 2012