Wat doe je, als je door een darminfectie zó wanhopig bent, dat je alles wel wil proberen om er vanaf te komen? Dan onderga je een wel zeer bizarre medische behandeling: Je laat de poep van een gezonde donor inbrengen. Een poeptransplantatie dus.

De gezonde darmflora in de getransplanteerde poep vervangen je ongezonde darmflora. Door die gezonde darmflora ben je beter in staat om van infecties te genezen. Bij heel zware darminfecties is poeptransplantatie zeer effectief, veel effectiever dan antibiotica. Sommigen hopen met deze transplantaties ook aandoeningen zoals de ziekte van Crohn te kunnen bestrijden.

Omdat poeptransplantatie een nieuwe behandeling is, zijn artsen er nog vrij onbekend mee. Daarom zijn ze in vaak erg terughoudend met deze behandeling. In Amerika zijn een aantal mensen daarom maar zelf aan het experimenteren geslagen. Op het internet zijn handleidingen voor doe-het-zelf poeptransplantaties te vinden. Dat patiënten hiermee gaan doe-het-zelven, geeft in ieder geval aan hoe wanhopig ze worden van de darmaandoeningen die hun leven verzieken..

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3466949/2013/06/28/Poep-is-het-meest-veelzijdige-medicijn.dhtml
Bron foto poep: ‘Cacetudo’