Het giftigste dier op aarde is een kikkertje dat een verborgen bestaan leidt in de regenwouden van Colombia: de Dendrobatidae. Ook wel pijlgifkikkers genoemd. Van deze kikkers zijn er meer dan 175 soorten, maar de giftigste van allemaal is de Phyllobates terribilis.

De gifstof wordt batrachotoxine genoemd en staat op botuline na bekend als de allergifstige stof in de natuur, het is sterker dan tetrodotoxine van de kogelvis. Er zijn wel meer pijlgifkikkers die zeer giftig zijn, maar deze soort produceert tot 27 keer zoveel batrachotoxine en spant daarmee de kroon. Dieren als slangen die toch een exemplaar opeten, vertonen stuiptrekkingen en kronkelen lange tijd onregelmatig met wijd openstaande bek tot ze het loodje leggen of de prooi weer uitspugen. In het laatste geval kijkt een predator wel uit er nog eentje op te eten. Slechts twee-tiende van een milligram is genoeg om een mens te doden; het gif van een enkele kikker is potentieel dodelijk voor zo’n 50 mensen.

giftigste kikker

Ook de indianen die het oerwoud bewonen, kennen de dodelijke werking van het kikkergif. Ze roosteren de diertjes boven een vuur, die al stervende hun giftige substantie prijsgeven. Vervolgens dopen de indianen hun pijlpunten in het gif, waarmee het effectief jagen is. Een pijlgifkikker levert genoeg gif op om zo’n 50 pijlpunten te ‘vergiftigen.’

Bronnen:
http://www.alkwin.nl/vakken/bio/giftig.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pijlgifkikkers