De blauwe vinvis is een in zee levend zoogdier en het grootste dier dat ooit op aarde leefde.

Blauwe vinvissen kunnen een maximale lengte van rond de 30 meter en een maximaal gewicht van 170.000 kilo bereiken.

De blauwe vinvis is redelijk slank gebouwd en kan snelheden bereiken van 50 km/u. Opvallend genoeg eet ook dit zoogdier vooral plankton van 1 a 2 cm. Dit gaat wel in hoeveelheden van ongeveer 4000 kilo per dag.

blauwe vinvis

Een geharpoeneerde blauwe vinvis sleepte eens een schip voort aan 100 meter lijn waarvan de motoren volle kracht achteruit draaien Hij deed dit met een snelheid van bijna 14 km/u en het heeft een serieus tijdje geduurd voor het beest aan het einde van zijn krachten gekomen was.

De vinvis kan tot 188 decibel geluid produceren, dat maakt dat hij door soortgenoten tot 850 kilometer ver nog te horen is.

Het hart van een blauwe vinvis is 600 kg. Z’n tong is 3.000 kg en z’n mond kan 99.000 kg aan voedsel en water binnenhouden. Wat wel opvallend is, is dat de keel van de blauwe vinvis weer heel klein is. Hij kan niks groter dan een strandbal inslikken.

Wat is “groot”?

Sommige mensen twijfelen of de blauwe vinvis echt wel het grootste dier ooit ter wereld is. Veel dinosaurussen waren namelijk langer, maar grootte is natuurlijk niet hetzelfde als lengte. Veel dinosaurussen hadden lange nekken waardoor ze qua lengte groter waren dan de blauwe vinvis, maar qua gewicht stukken lichter.

De Argentinosaurus was rond de 30 meter lang en woog rond de 100.000 kg. Sommige van deze soort waren groter dan sommige blauwe vinvissen, maar gemiddeld is de blauwe vinvis toch stukken zwaarder. Bovendien leefde dit beest voor het laatste natuurlijk ongeveer 100 miljoen jaar geleden.

Zie ook:
De grootste vis ooit: de walvishaai

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_vinvis
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentinosaurus