Er bestaan allerlei sterke dieren. Denk maar aan leeuwen en tijgers, olifanten, beren, stieren, walvissen, wurgslangen, mensapen en krokodillen. Het is moeilijk te zeggen welk dier het sterkste is, want hoe kan je de enorme armspieren van een gorilla nu eerlijk vergelijken met de krachtige kaken van een krokodil? Dat gaat niet.

Onderzoekers hebben een truc bedacht om deze vraag toch te beantwoorden. Ze hebben gekeken hoeveel keer een dier zijn eigen lichaamgewicht kan tillen. De uitkomst was verrassend.

Een sterke gewichtheffer is de neushoornkever! Hij kan mestballen optillen die maar liefst 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht wegen. Dat komt overeen met een mens die ongeveer 80.000 kilo optilt. Overigens zijn wij mensen maar zwak: het record gewichtheffen staat sinds 2004 op naam van de Iraniër Hossein Rezazadeh. Hij kreeg 263,5 kilo boven zijn hoofd getild, dit was waarschijnlijk maar zo’n 3 keer z’n lichaamsgewicht.

kever

In 2007 werd in het tijdschrift Journal of Experimental Biology door de universiteit van het Duitse Tübingen bekendgemaakt dat de blinde hoornmijt, in verhouding tot zijn eigen gewicht, het grootste gewicht vast kan houden. Op een ruw verticaal oppervlak kon een trekkracht bereikt worden van 530 maal het eigen gewicht, op een horizontaal ruw oppervlak kon dit oplopen tot 1180 maal het gewicht van de mijt. Of een mijt echt gezien kan worden als een krachtpatser is dan weer de vraag. De blinde hoornmijt weegt namelijk maar een tienduizendste gram en is kleiner dan een millimeter.

Een andere sterke gewichtheffer is de gouden mol. Die draagt tot 150 keer zijn eigen lichaamsgewicht. En natuurlijk mogen we de mier niet vergeten, die tot 50 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen.

De olifant komt er bekaaid vanaf. Hij kan ongeveer een vierde van zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Echter, al zou je een 1 op 1 gevecht doen met alle soorten landdieren dan zal de olifant waarschijnlijk wel winnen, vooral omdat hij gewoon heel erg groot is.

Van alle dieren ter wereld zal de blauwe vinvis wel het allersterkste zijn, puur omdat hij gewoon heel erg groot en zwaar is.

Bronnen:

http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=gmejvBsHrGmKvKmIsfaD

http://jeb.biologists.org/cgi/content/abstract/210/17/3036