Het is je vast weleens opgevallen dat bij sommige auto’s de tankdop link zit en soms rechts. Meestal is het handig om bij een benzinepomp bij de pomp te gaan staan waar de tankdop zit.

Zit hier ook een logica achter? Ja, in principe wel, maar die dateert nog van voor de oorlog. Toen waren er nog geen tankstations en werden auto’s meestal aan de weg gewoon getankt. Het spreekt voor zich dat de tankdop dus dan rechts zit, zodat er vanaf de zijkant van de weg getankt kan worden. In landen waar links wordt gereden zit de tankdop dan links. Franse, Duitse en Italiaanse automerken hebben dus de tankdop rechts, terwijl Engelse, Japanse en Koreaanse automerken de tankdop links hebben.

Toch is dit niet altijd het geval en zijn er veel uitzonderingen. Saab gebruikt bij verschillende types linker en rechter tankdoppen door elkaar. Ook een tankdop achter is niet altijd standaard, bepaalde Porsche’s hebben hun tankdop voor zitten, omdat de motor achterin zit. Bij oudere Amerikanen zit de dop soms achter het achternummerbord.

Raak je weleens in de war als je in de auto zit? Bij sommige types kun je zien aan welke kant de tankdop zit door te kijken naar het tank logo op het dashboard. Als de slang van de pomp rechts zit, zit je tankdop ook rechts. Wederom is dit niet altijd waarheid. Nieuwere auto’s geven het duidelijker aan met een pijltje.

tankdop links rechts

Bron: http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/waarom-zit-de-tankdop-van-een-auto-soms-links-en-soms-rechts