Met kippen? Of schelpjes of spiegeltjes misschien? Nee, ze betalen met de telefoon! In Afrika is het mobiel betalen veel eerder ingeburgerd dan in de rest van de wereld.

Deze voorsprong heeft te maken met het feit dat heel veel Afrikanen geen bankrekening hebben. Ook hebben ze geen toegang tot internet. Maar Afrikanen hebben vaak wel een mobiele telefoon. Die kunnen ze gebruiken om per SMS te betalen.

Als je in Afrika geld wilt over maken per telefoon loop je naar een verkooppunt van mobiele betaaldiensten. Vaak zit dit in het lokale kruidenierswinkeltje, de apotheek of een benzinestation. Daar kun je een account aanmaken. Vervolgens betaal je cash om het tegoed op je mobiel te zetten. Dat tegoed kan je dan per SMS over maken. De ontvanger kan dat tegoed bij een ander verkooppunt omruilen voor cash.

Je hebt geen internet nodig, maar je kunt toch geld overmaken naar een verre neef. Voor Afrikanen scheelt dit vaak uren reizen. Veel handiger dus dan spiegeltjes of schelpjes. Of losse euro’s!

Bronnen:

http://borderlessnewsandviews.com/2012/03/smartphones-creating-economic-stability-for-kenya/
http://www.tijd.be/sas/bnk-mobielbetalen/Mobiel_betalen_in_Afrika.9348721-7337.art
http://www.bbc.co.uk/news/business-11793290