Drenthe staat niet bepaald bekend als een provincie met een rijke zeevaarthistorie. Toch zou men deze plek kunnen zien als het beginpunt van de nautische wereldgeschiedenis. De oudste boot ter wereld is namelijk in Drenthe gevonden!

In 1955 werd er bij de gemeente Ruinen een weg aangelegd. Ten zuiden van het dorpje Pesse vonden de wegenbouwers een zeer oude boomstam. De boomstam werd naar de universiteit in Groningen gebracht. Daar hij werd onderzocht en bewaard. Volgens wetenschappers was de boomstam een kano. De stam werd tussen op ongeveer tienduizend jaar oud geschat, en was daarmee de oudst bekende boot ter wereld.

Toch twijfelden veel mensen in eerste instantie nog of de boomstam wel een kano was. Was het geen drinkbak voor vee? Sommigen dachten zelfs dat het om een zeer oude bloembak ging! In de tijd dat de boot gevonden was, hadden mensen echter nog geen vee. Ook leek de kano op andere, prehistorische kano’s. Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze boomstam een echte boot was.

Om alle twijfels weg te nemen heeft men uiteindelijk een test gedaan. Er werd een replica van de boot gemaakt. Deze werd ter water gelaten op een klein vennetje. Deze replica bleek uitstekend te kunnen varen. Na een paar rondjes kanoën bracht de replica zijn schipper weer veilig aan wal. De test was geslaagd, en de provincie Drenthe mag zich vindplaats van de oudste boot ter wereld noemen.

oudste boot ter wereld

Bronnen:
http://www.bootvanpesse.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kano_van_Pesse
http://en.wikipedia.org/wiki/Pesse_canoe
http://www.bootvanpesse.nl/boot-pesse-replica.html
Bron foto kano’s: i_pinz