Veel dieren eten hun eigen keutels of poep op. Dit zal met een reden gebeuren en dat is ook zo. In de keutels zitten namelijk nog veel onverteerde voedingsstoffen. Hun darmen kunnen het voedsel niet goed verteren en daarom sturen de dieren hun voedsel er twee keer doorheen.

Bij mensen is de spijsvertering echt een stuk efficienter. Het verteringsproces begint bij ons al als we met onze mond een hap nemen. Hoeveel voedingsresten er nog in je ontlasting zitten hangt af van wat je eet. Van brood, vlees en melk neemt je lichaam ongeveer 95% van het energie op. Bij groente en fruit is dit maar zo’n 70% tot 80%. Dit komt doordat de darmen moeite hebben met pitjes, vliesjes en ruwe vezels in groenvoer.

Een drol is gemiddeld ongeveer 300 gram. Daarvan is 70% water. De rest is een combinatie van vezels, onverteerd voedsel en microbiële massa. In totaal bevat de droge stof ongeveer 4 tot 5 kilocalorieën per gram. Dus in een drol zit nog ongeveer 450 kilocalorieën aan energie. Ook zit er nog voornamelijk vitamine K in een drol, die wordt namelijk geproduceerd door de bacteriën in de dikke darm.

Het is dus best zonde dat wij onze drollen door de toilet spoelen, echter zitten er ook veel schadelijke bacteriën in poep. Afgezien van het feit dat het erg onsmakelijk is, kun je ook nog ziek worden van o.a. e-coli.

poep eten

Bron: Quest najaar 2012