Er zijn veel verschillende soorten muggen op de wereld, maar de meest gehaatte zijn waarschijnlijk de steekmuggen. Hier een lijst met interessante weetjes en feiten over dit insect.

 

 • In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten zoemen steekmuggen duidelijk hoorbaar en dit is een van de redenen waarom ze zo gehaat zijn: het gezoem houdt mensen uit hun slaap.
 • Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Eigenlijk is steken niet eens het goede woord, ze hebben namelijk helemaal geen angel, maar bijten (en zuigen) meer.
 • In Nederland en België zijn steekmuggen hooguit irritant, maar ze zijn wereldwijd verantwoordelijk voor de dood van 1 op de 17 mensen, jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen mensen besmet met een door steekmuggen verspreide ziekte.
 • Steekmuggen gebruiken zicht maar nemen voornamelijk geuren en temperatuursverschillen waar om de gastheer op te sporen. Ook kunnen ze de CO2 uitstoot detecteren, zodat ze weten dat er een levend dier in de buurt is.
 • Muggen worden aangetrokken door zweetlucht. Bacteriën zetten het zweet om in stoffen die naar kaas ruiken. Het is deze lucht die muggen aantrekt. Regelmatig wassen helpt, al worden muggen ook al aangetrokken door CO2.
 • Het is een fabeltje dat licht muggen aantrekt. Een elektronische lamp als lokker en doder werkt dus niet. Muggen komen af op lichaamsgeur en -warmte.

  Hoe kom je van een mug af?

  Muggen houden van hangen; zoals tegen het plafond of muur of onder een bureaublad. Steekmuggen kunnen zeer goed ruiken en hebben een hekel aan citroengeur, en zowel allerlei middelen met DEET erin (een extract uit een citrus-achtige plant) als een ‘citroenplant’ = citroenmelisse (Melissa officinalis) verwart ze. Deze geur zorgt ervoor dat ze het lichaam niet goed meer kunnen waarnemen.

  Andere methoden die muggen zouden verjagen zijn zuiveringshoutwierook en het verdampen van plantaardige oliën. Ook tocht of een ventilator bieden uitkomst, muggen zijn erg licht en vatbaar voor luchtstromen en kunnen dan niet goed vliegen.

  Het doodslaan van muggen is vaak lastig doordat de zeer lichte mug wegwaait door de beweging van het meppen. Een alternatief is het plaatsen van een glazen beker over de mug als deze op bijvoorbeeld de muur zit. Daarna kan een stuk papier tussen de muur en de beker met de mug worden geplaatst.
  mug
  Een nieuwe ontwikkeling waardoor het meppen van muggen definitief tot het verleden zou behoren is de elektronische vliegenmepper. In weerwil van zijn naam is het niet nodig om met de elektronische vliegenmepper te slaan: louter contact tussen mug en vliegenmepper volstaat om de mug te elektrocuteren. Deze oplossing werkt niet steeds even goed wanneer de mug op het plafond of in een hoekje zit.

  Een recente ontwikkeling is de compacte muggenvanger (muggenzuiger) welke de mug vanaf iedere plek opzuigt. Hierdoor hoeven geen muggenlijkjes of bloedvlekken meer opgeruimd te worden. Ook kan het aanbrengen van een zogenaamde muggenplug uitkomst bieden; deze wordt in het stopcontact gestoken. De muggenplug werkt soms met een bepaalde, voor mensen niet waarneembare, geur die onprettig voor muggen is. Andere muggenpluggen werken met een ultrasoon geluid, wat voor mensen vrijwel onhoorbaar is. De werking van deze laatste pluggen wordt echter betwijfeld door wetenschappers.

  Muskietennetten of klamboes beschermen mensen tijdens de slaap tegen muggen, met name als ze zijn geïmpregneerd met een pesticide. In Nederland zijn veel van deze pesticiden niet toegestaan zodat reizigers vaak bij aankomst in een tropisch land een werkzame pesticide kopen. Nadeel is dat er ook ‘te’ werkzame middelen tussen zitten; sommige pesticiden zijn niet voor niets verboden en niet alleen voor de muggen schadelijk. Een stof die muggen afschrikt door geur en in veel populaire antimuggenproducten is verwerkt, is het middel DEET. Het tast bij te hoge concentraties ook de menselijke slijmvliezen aan, en bij bepaalde (long)aandoeningen ligt de grens aanzienlijk lager.

  Een vrouwelijke mug stopt pas met bloed zoeken als ze is verzadigd, ook kan ze zich slechts een keer in een aantal dagen volzuigen. Als er dus een enkele mug in de slaapkamer zit, kan men ervoor kiezen om zich te laten bijten. Het voordeel is dat men van het gezoem af is. Helaas zijn er vaak nog wel andere exemplaren aanwezig die goed verstopt zitten. Bovendien is in warmere oorden een enkele muggenbeet al genoeg om een ziekte als malaria, dengue of gele koorts op te lopen.

  Bronnen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Steekmuggen