Een goudvis heeft een geheugen van 3 seconden is een stelling die vaak op het internet te vinden is, maar klopt dit wel? Een groep mensen heeft hier een onderzoek naar gedaan.

goudvis geheugen

Een goudvis werd getraind om kleurpatronen te herkennen. Goede herkenning helpt het dier door een doolhof in zijn aquarium te zwemmen (een goede demonstratie van ethologie in de praktijk). Daarna werd een maand later het visje weer in het doolhof gelaten en hij zwemt er moeiteloos doorheen. Het blijkt dus dat de goudvis het kleurenpatroon heeft onthouden, zelfs na een maand.

Uit andere experimenten van de universiteit van Plymouth is gebleken dat goudvissen ook een goed besef van tijd hebben. Ze leerden een groep goudvissen voedsel te verkrijgen door tegen een hendel aan te zwemmen. Toen de vissen dit eenmaal door hadden, werd hun geleerd dat er slechts op een bepaald uur van de dag eten beschikbaar was. De vissen leerde al snel vlak voor het juiste tijdstip tegen de hendel te zwemmen en stopten hiermee zodra er niks meer uit kwam aan het eind van het uur. Ook deze informatie herinnerden ze zich tot maanden na het experiment.

Hiermee kan wel de conclusie getrokken worden dat de stelling “een goudvis heeft een geheugen van 3 seconden” totaal onwaar is!

Zie ook: Kan een goudvis echt van kleur veranderen? 

Bronnen: http://dsc.discovery.com/fansites/mythbusters/mythbusters.html