De hoogste temperatuur in de schaduw werd op 13 september 1922 bij Al Aziziyah in Libië gemeten: + 58° Celsius.

Daarna volgt Death Valley, de hoogste temperatuur die hier ooit gemeten is is 56,7 °C, in Furnace Creek, een woestijndorp, op 10 juli 1913.

Update 13-09-2012

Het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft een streep gehaald door het 90 jaar oude record voor de heetste plek op aarde. Op 13 september 1922 werd in al-Azizia, 40 kilometer ten zuidzuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli, het record gemeten (58 graden), maar de commissie heeft het record geschrapt wegens een fout bij het meten.

Het nationale park Death Valley in de Amerikaanse staat Californië geldt voortaan officieel als heetste plek op aarde.

De commissie van klimaatdeskundigen uit negen landen, waaronder Libië en Italië, onderzocht het record in 2010-2011 in Libië. Een deel van het onderzoek had plaats, terwijl in het Noord-Afrikaanse land de opstand tegen leider Muammar Kaddafi woedde.

De deskundigen kwamen tot de conclusie dat het record hoogstwaarschijnlijk is vastgesteld door een onervaren onderzoeker die niet geoefend was in het gebruik van het geschikte instrumentarium. Hij heeft zich ongeveer 7 graden Celsius vergist. Op grond daarvan werd besloten het 90 jaar oude wereldrecord te schrappen.