Ja, er bestaat tenminste één stad die op zee gebouwd is. De stad Neft Dalari bevindt zich in de Kaspische zee, zo’n 55 kilometer uit de kust van Azerbeidzjan.

Deze stad is ooit begonnen als een serie olieplatforms, gebouwd door de Sovjet-Unie. Deze platforms werden met bruggen met elkaar verbonden. Er kwamen meer en meer platforms bij. Langzaam ontstond er een een heuse stad, bedoeld voor de medewerkers van de olieplatforms.

De bruggen beslaan samen meer dan 200 kilometer. Op sommige platforms staan complete appartementenblokken, waarvan enkelen zelfs negen verdiepingen hoog. Ook zijn er een bakkerij, een voetbalveld en een bibliotheek te vinden. De werknemers van het platform konden zelfs een filmpje pakken in de plaatselijke bioscoop!

De stad heeft om en nabij de 2000 inwoners. De meesten werken in de olie-industrie. Daar heeft de stad haar naam ook aan te danken: Neft Dalari betekent zoiets als ‘olierotsen’.

olie steden

Bronnen:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_Rocks_manege.jpg?uselang=ru
http://azer.com/aiweb/categories/magazine/ai142_folder/142_articles/142_salahov_oil_rocks.html
http://www.popularmechanics.com/technology/engineering/gonzo/the-worlds-18-strangest-man-made-islands-neft-daslari-oil-rocks#slide-7
http://en.wikipedia.org/wiki/Neft_Da%C5%9Flar%C4%B1
Foto: Neft Daları ‘Interfase’