• Het beste is om 2x per dag 2 minuten je tanden te poetsen. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel Nederlanders dit niet halen. Bijna 40% van de volwassenen en kinderen poetst niet 2 keer per dag 2 minuten. Een gemiddelde poetsbeurt blijkt in de praktijk maar 42 seconden te duren.
 • De eerste tandenborstels werden rond 1750 in China gemaakt van varkenshaar. Pas in 1978 werd dit varkenshaar vervangen door nylon.
 • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels meer tandplak verwijderen dan normale handtandenborstels. Het resultaat is een schoner gebit en een verminderde kans op gaatjes.
 • Een melkgebit heeft 20 tanden, een volwassen gebit 32. Van alle dieren hebben dolfijnen de meeste tanden, sommigen zelfs meer dan 200.
 • Vrouwen gaan vaker naar de tandarts dan mannen: 71% van de vrouwen gaat 2x per jaar ten opzichte van 56% van de mannen.
 • Als u net een zure drank heeft gedronken (sinaasappelsap, appelsap, cola), kunt u beter een uur wachten met tandenpoetsen. Het zuur tast het tandglazuur namelijk aan. Als u dan gaat poetsen, poetst u het kapot.
 • Wanneer Nederlanders letten op het gebit van een ander, dan wordt er met name op gelet of het gebit fris en schoon is (1 op 3 Nederlanders) en in tweede instantie op de stand van de tanden en de kleur (2 op 10 Nederlanders). Opvallend is dat vrouwen (2x zo veel als mannen) gaan voor fris en schoon en mannen gaan voor de kleur van de tanden (mannen bijna 2x meer dan vrouwen). Bij de eerste indruk vinden Nederlanders de cosmetische aspecten van de mond (kleur van de tanden 17%, stand van tanden 20%, vorm van tanden 4%) belangrijker dan gezondheidsaspecten (gaatjes en tandvleesontsteking).tanden poetsen

  Bronnen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_tandenborstel
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tandenborstel
  http://www.xylifresh.nl/tips.asp