Barack Obama is de machtigste man ter wereld. Over zijn politieke ideeën weten we al veel, maar we willen natuurlijk ook weten wat hij eet, rijdt en waar hij zijn vakanties doorbrengt.

obama

Barack Hussein Obama II (Honolulu (Hawaï), 4 augustus 1961) is de 44ste President van de Verenigde Staten. Obama is afgestudeerd aan de Columbia-universiteit en Harvard Law School.

Hij is tevens senior lecturer rechten aan de Universiteit van Chicago, nu met verlof.

Van 1997 tot 2004 was hij senator in de staat Illinois. Van 2005 tot 16 november 2008 was hij namens deze staat senator in Washington D.C.

Op 20 januari 2009 werd hij ingehuldigd als eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Mubarak Hassan Obama

* Barakah betekent ‘zegen’ in het Arabisch, net als het Hebreeuwse berahkah. In Kenya, waar Obama’s vader vandaan komt, hebben lokale talen veel Arabische woorden overgenomen.
* Mubarak (Arabisch) of Baruch (Hebreeuws) betekent ‘gezegend’ en is een veel voorkomende naam onder Arabieren en Joden.
* Barack Obama’s tweede naam, Hussein, komt van het Arabische ‘hassan’ dat ‘de goede’ betekent.
* De twee voornamen van Obama, Barack Hussein, hebben dezelfde oorsprong als de naam van de Egyptische president, maar dan omgekeerd: Hosni Mubarak.

Indonesië

* Obama werd op 4 augustus 1961 geboren op Hawaï.
* Van zijn 1967 tot 1971 woonde Obama in Indonesië, waar zijn moeder was hertrouwd met een Indonesiër.
* Barack Obama heette in Indonesië Barry Soetoro, naar de achternaam van zijn stiefvader.
* Obama zat vier jaar op Indonesische scholen. Naar eigen zeggen spreekt hij nu nog maar een beetje Indonesisch, hoewel Indonesiërs die hem hebben gesproken zeggen dat hij hun taal goed spreekt.
* In 1971 verhuisde Obama zonder zijn moeder naar Hawaï om in het huis van zijn Amerikaanse grootouders verder op te groeien. Hawaï is nog altijd zijn favoriete vakantiebestemming.

Kenya

* Obama’s vader ontmoette zijn moeder toen ze beiden aan de universiteit op Hawaï studeerden.
* Hij was de zoon van een geitenhoeder die een beurs had gewonnen om in de VS econometrie te studeren.
* In 1960, toen de zwarte Obama op Hawaï trouwde met de blanke Stanley Ann Durham, waren gemengde huwelijken in meer dan de helft van de Amerikaanse staten bij wet verboden.
* Obama’s vader verliet diens moeder toen Barack twee was. Eerst ging hij naar Harvard om er te promoveren, later naar Kenya waar hij ambtenaar werd.
* Obama senior viel later bij het regiem in ongenade en werd alcoholist. Hij overleed in 1982 bij een auto-ongeluk.
* Obama is een paar keer naar zijn familie in Kenya geweest. Hij heeft vier halfbroers.

Michelle

* Michelle Obama studeerde in 1985 cum laude af in African-American Studies en voltooide in 1988 aan Harvard een rechtenstudie.
* Barack leerde zijn vrouw kennen toen ze beiden als advocaat bij een prestigieus kantoor in Chicago werkten. Hoewel Michelle drie jaar jonger is dan Barack, was zij aanvankelijk zijn mentor.
* Michelle werkte tot voor kort als vice-president van de ziekenhuisafdeling van de universiteit van Chicago. Haar jaarsalaris bedroeg ruim een kwart miljoen dollar.
* Obama’s dochters, Malia (1999) en Sasha (2001), zitten sinds kort op een privé-school in Washington. De jaarlijkse kosten bedragen bijna 30.000 dollar per kind per jaar.
* De Obama-kinderen krijgen voor hun verjaardag van hun ouders geen cadeautjes, omdat ze hun kinderen niet te veel willen verwennen. Wel wordt flink uitgepakt op hun partijtje.
* Ze krijgen elk een dollar per week zakgeld.

Chicago

* Obama woonde voor hij president werd in een statig vrijstaand herenhuis in Chicago. Geschatte waarde: 1,5 miljoen dollar.
* Obama heeft een hybride Ford Escape (suv) en een Chrysler 300C.
* Zijn favoriete merk voor pakken is Hart Schaffner Marx uit Chacago.
* De Obama’s hadden tot zijn overwinning geen betaalde oppas – de moeder van Michelle paste op als dat nodig was.
* Obama had in plaats van president ook graag architect willen worden.

Marlboroman

* Obama zegt als puber wel eens hasj en cocaïne te hebben gebruikt.
* Hij rookt af en toe sigaretten, Marlboro rood, maar is geen kettingroker. Hij eet nicotinepillen en heeft beloofd niet in het Witte Huis te roken.
* ‘Mensen waren tevreden zo lang je vriendelijk was, glimlachte en geen onverwachte bewegingen maakte. Nee, ze waren zelfs meer dan tevreden – ze waren opgelucht: zo’n aangename verrassing een welgemanierde zwarte man te zien die niet de hele tijd boos was.’
* Obama’s favoriete sport om te doen is basketball. Ook schrijft hij graag – er verschenen twee boeken van zijn hand.
* Obama houdt van bonen met Spaanse pepers, van vis en van garnalen. Hij houdt niet van bietjes, mayonaise en asperges.
* In tegenstelling tot de meeste Amerikanen is hij niet dol op frisdrank en toetjes.

Harvard

* In 1991 studeerde Obama magna cum laude af aan de Harvard Law School.
* Eerder had hij al zijn bachelor’s in de politicologie aan de eveneens prestigieuze Columbia University in New York afgerond.
* Na zijn studie aan Harvard ging hij in Chicago wonen, doceerde er aan de universiteit en werkte bij een advocatenkantoor.
* In 1996 werd Obama gekozen in de senaat van de staat Illinois.
* In 2000 werd hij verslagen bij verkiezingen om een zetel in het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Tweede Kamer).
* In 2004 lukte het hem wel een zetel te winnen in de Senaat (vergelijkbaar met de Eerste Kamer), geholpen door schandalen die zijn concurrenten achtervolgden.

Bronnen:
http://www.intermediair.nlartikel.jsp?id=1754336
http://nl.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama