Ricine is een stof die afkomstig is van de bonen van de wonderboom (castorolieplant). Deze plant wordt in Nederlands als sierplant gekweekt, maar in sommige landen ook voor de olie. Ricine is in redelijke hoeveelheden aanwezig in het schroot dat overblijft na uitpersen van de zaden voor ricinusolie. Het is wateroplosbaar en de productie is relatief gemakkelijk en goedkoop.

De stof is zeer giftig. Bij inademen, inslikken (de smaak schijnt hazelnootachtig te zijn) of spuiten in kleine hoeveelheden zal een mens of dier al sterven. De dodelijke dosis voor een mens is minder dan een milligram. Er bestaat geen tegengif. De eerste symptomen zijn zwakte, koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, gewrichtsklachten, schade aan de luchtwegen, braken, krampen en diarree. Meestal begint het met een bloedige stoelgang en bloedig braaksel.

ricine

Ook is het mogelijk om van ricine biologische wapens te maken en is daarom opgenomen op Lijst 1 van de Chemische Wapensverdrag. Maar doordat wonderbonen vrij makkelijk te verkrijgen zijn en het zelfs mogelijk is voor kwaadwillenden om hele akkers wonderbomen te kweken voor ricineproductie, is het onmogelijk deze handel aan banden te leggen. Irak heeft eens geëxperimenteerd met verspreiding van de stof via granaten, maar dat werkte niet. In Afghanistan is de stof al eens aangetroffen na de val van het Talibanregime. Al-Qaeda was mogelijk van plan deze stof te gebruiken.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ricine