Moederdag is een feestdag ter ere van het moederschap. Dit wordt in verschillende landen op verschillende data gevierd, maar meestal in maart, april of mei. In Nederland wordt moederdag gevierd op de tweede zondag van mei. Dus Moederdag 2013 is op 12 mei.

De oorsprong van moederdag gaat heel wat jaren terug (moedercultus in het klassieke Griekenland), maar dan meer in de vorm van het vereren van moeders. De katholieke Kerk kent ook al een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond. Pas in 1908 werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd door Anna Jarvis. Enkele jaren later had ze al spijt van hoe commercieel het werd. In Nederland begon de traditie rond 1925.

Tegenwoordig gaat moederdag niet echt meer om het vereren van moeders, maar om het verwennen. Zo krijgt ze vaak cadeau’s, ontbijt op bed en worden huishoudelijke taken gedaan door andere gezinsleden. Vaak wordt ook oma op deze dag bezocht.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Moederdag