De grootste wesp ter wereld is de Japanse Hoornaar. De Japanse hoornaar is ook meteen de naarste wesp ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen een lengte van meer dan vier centimeter bereiken. De vleugelspanwijdte kan over de 6 centimeter bedragen. De wesp is een goede vlieger. Zij kan per dag honderd kilometer vliegen, en daarbij een snelheid van veertig kilometer per uur bereiken.

De vrouwtjes van deze wesp hebben een angel van meer dan zes millimeter lang! Deze wespen scheiden een gif uit dat de zenuwen verlamt én levend weefsel verteert. Volgens een Japanse insecten-expert voelt een steek aan ‘alsof er een hete spijker in je been geramd wordt’. Daar krijg je koude rillingen van!

Hoewel deze wesp niet de meest giftige is, kan één steek genoeg zijn om in het ziekenhuis te belanden. Met tien steken moet je sowieso naar het ziekenhuis, en bij meer dan dertig steken word je met gillende sirenes naar de eerste hulp afgevoerd.

In Japan staat deze wesp op nummer één van de lijst met meest dodelijke beesten. Per jaar sterven er ongeveer dertig tot veertig mensen na gestoken te zijn. Giftige slangen doden per jaar vijf tot tien mensen in Japan, en beren nul tot vijf. Het is maar dat je het weet…

grootste wesp

Bronnen:
http://mypestprevention.com/2011/06/the-asian-giant-hornet/
http://en.wikipedia.org/wiki/Asian_giant_hornet
Bron foto etende hoornaar: Joe Carey
Bron foto’portret’ van de hoornaar: Gary Alpert