Er zijn weinig voorbeelden te vinden van mensen die gestorven zijn aan te weinig slaap. Theoretisch lijkt dit wel mogelijk. Je gaat namelijk lichamelijk en geestelijk gigantisch achteruit. In principe zorgt je lichaam ervoor dat je bijna gedwongen wordt om te slapen, dus het is lastig om te zeggen of je er echt aan kunt sterven. In principe zijn de volgende stappen in te delen:

0 t/m 16 uur zonder slaap

Als je de dag begint, komt er steeds meer adenosine in je hersenen. Na zestien uur lang ophopen, remt het de hersencellen die alertheid bevorderen en word je slaperig.

24 uur zonder slaap

Er komt steeds meer cortisol en thyrotropine vrij: de bloeddruk stijgt. Je bent lichamelijk moe, lichtgeraakt en duizelig en kunt je moeilijk concentreren. Je bent prikkelbaar.

2 dagen zonder slaap

Je lichaamstemperatuur daalt en je immuunsysteem wordt zwakker. Je zet glucose niet goed om, waardoor je behoefte hebt aan koolhydraten. De concentratieproblemen en stemmingswisselingen verergeren.

3 dagen zonder slaap

Je krijgt hallucinaties. Ook kun je af en toe een black-out krijgen. Dit zijn momenten van een onbewuste microslaap. Je lichaam probeert je tot slapen te krijgen.

Langer dan 4 dagen zonder slaap

Randy Gardner sliep in 1965 elf dagen niet. Op dag 4 dacht hij dat hij een beroemde footballspeler was en zag hij een verkeersbord aan voor een mens. Maar op dag 11 praatte hij normaal en flipperde hij beter dan de slaaponderzoeker!

niet slapen

Bron: KnowHow Nr 6|12