In zeewater zit 35 gram zou per liter, dat is dus een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dit betekent niet dat zeewater overal even zout is. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water juist heel erg zout. Hierdoor kan je veel gemakkelijker blijven drijven.

Maar hoe komt het zout in de zee? Dit komt voornamelijk door Sodium (een belangrijk bestanddeel van zout) dat uit de oceaanbodem naar boven komt. Chloride (een ander bestanddeel van zout) ontstaat uit het binnenste van de aarde, door middel van vulkanen. Sodium en Chloride vormen samen zout.

Regenwater daarentegen is niet zout, maar dat komt doordat zeewater verdampt en het zout achter laat in de zee. Daardoor blijven de zeeën al vele miljoenen jaren even zout.

waarom is de zee zout

Waarom zijn niet alle oceanen en zeeën even zout? De Kaspische zee en de Dode zee hebben een hoog zoutgehalte, omdat het gesloten delen water zijn. Rond de Noordpool is het zeewater bijvoorbeeld veel minder zout door de aanvoer van zoet water uit Siberische rivieren. Het zoutgehalte van de Oostzee (ook wel de Baltische zee genoemd) is slechts 2,5% (in plaats van de gemiddelde 3,5%).

Het lange tijd drinken van zeewater is schadelijk voor het menselijk lichaam. Uitdroging kan plaatsvinden door het zoutgehalte. Ook kan door het drinken van zeewater een zoutvergiftiging plaatsvinden waarbij er waanvoorstellingen voorkomen.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=ycieRsHrGmKvKmIP
http://www.leerwiki.nl/Waarom_is_zeewater_zout