Uiteraard is er net als op het land ook bliksem op zee. Water is een goede geleider van elektriciteit, maar wat gebeurt er precies als bliksem in zee inslaat? Hoe ver gaat de elektrische schok dan door?

Volgens Bert Heusinkveld, meteoroloog aan de Universiteit Wageningen, blijft de elektrische energie van een blikseminslag aan de oppervlakte van het water. Alleen vissen die toevallig aan de oppervlakte zwemmen kunnen dus geraakt worden. De stroom wordt in cirkelbanen door het water geleid, te vergelijken met de kringen die ontstaan als je een steen in het water gooit.

bliksem op zee

Zout zorgt ervoor dat het water een goede geleider is en de zee heeft een zeer groot oppervlakte. Hierdoor neemt het voltage snel af. Geschat wordt dat je binnen een straal van 20 meter er al niets meer van voelt. Bovendien maakt het ook nog uit hoe de stroom het lichaam binnenkomt. Als je door de cirkelbaan mee zwemt krijg je het stroom door je hele lichaam, terwijl als je er dwars doorheen zwemt kan je het overleven.

Hetzelfde advies geldt dus voor als op het land, waar je de oppervlakte waar het stroom doorheen kan schieten zo klein mogelijk maakt. Echter hebben mensen en vogels de pech dat ze boven het water uitsteken en bliksem vaak inslaat op het hoogste punt. Zo vaak mogelijk duiken zal je overlevingskans dus vergroten, maar de kans dat je getroffen wordt door bliksem is sowieso zeer klein.

Zie ook: Vluchten voor de bliksem, maar waarheen?

Bron: Quest najaar 2012