In tegenstelling tot honden, katten en de mens kunnen paarden niet braken. Wanneer door overmatige voedselopname de maag sterk uitgezet raakt, veroorzaakt dit uiteraard een probleem.

In natuurlijke omstandigheden zal een paard gedurende tien uur en meer per dag voedsel opnemen. Het dier heeft echter een relatief kleine maag met ene inhoud van 8 tot 12 liter, waardoor het vrijwel steeds een min of meer gevulde maag zal hebben. Toch moet het paard, zelfs met een gevulde maag, in staat zijn om te vluchten als er belagers opduiken. Op die curciale momenten zou het erg vervelend zijn mocht de maaginhoud terugvloeien zoals bij ons gebeurt als we gaan sporten na een copieuze maaltijd.

paarden
Om dit te voorkomen, werd bij het paard in de loop van de evolutie een zeer sterke sluitspier van de maag ontwikkeld. Dit systeem werkt wonderwel onder natuurlijke omstandigheden, maar wanneer onze gedomesticeerde paarden per ongeluk te veel of slecht voedsel krijgen, komen de nadelen van dit beschermend mechanisme naar voren. De moraal van dit verhaal is dat we ook bij onze gedomesticeerde paarden het natuurlijke voedingspatroon zo veel mogelijk moeten respecteren.

Naast paarden kunnen konijnen ook niet overgeven.

Bronnen:
Prof. dr. Piet Deprez, Vakgroep interne geneeskunde en klinische biologie van de grote huisdieren, Universiteit Gent.