Lachen zet veel spieren in beweging: maar liefst 15 gezichtsspieren bijvoorbeeld. Daarmee is lachen trouwens makkelijker dan fronsen; hiervoor gebruikt u zo’n 40 spieren! Ook spieren in buik en middenrif spannen aan en masseren hiermee zachtjes de organen. In de andere spieren is de spierspanning tijdens het lachen juist laag. Hierdoor krijgt u een ontspannen gevoel.

Als u lacht haalt u dieper adem en uw bloeddruk en hartritme worden op elkaar afgestemd. Uw bloed stroomt sneller en transporteert zo meer voedingsstoffen en zuurstof naar uw hersenen. Tijdens het lachen komen in de hersenen endorfinen vrij. Deze hormonen geven een prettig gevoel, hebben pijnstillende eigenschappen en verminderen een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Een lachsessie van 20 minuten brengt evenveel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie. En: zonder zweten!

Lachen versterkt het immuunsysteem. En dit immuunsysteem zorgt ervoor dat u een betere weerstand heeft tegen virussen en bacteriën. lachen is gezondOnderzoekers zagen een stijging van beschermende antistoffen in het bloed na lachtherapie.
Lachen bevordert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Na een lachsessie van 10 minuten zagen onderzoekers een duidelijk daling van de bloeddruk van de lacher! Door deze lichamelijke effecten kan lachen een genezingsproces beïnvloeden.

Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. De ontspanning in de spieren en het vrijkomen van endorfinen zorgen voor een prettig gevoel. Ook kan lachen pijnstillend werken, alweer door die endorfinen.

Natuurlijk is lachen ook de sociale smeerolie bij uitstek.

Zie ook:
Lachen

Bronnen:
http://www.gezondvgz.nl/%7Bd8bda55e-9d40-40fb-a0e9-984e0477f2a8%7D