junk food

Het eten van te veel hamburgers, frieten en kebab maakt je al na tien dagen dommer. Verder blijkt uit een recent onderzoek dat te veel vette voeding ook al na vier dagen je spieren aantast.

Spieren en fouten
De wetenschappers vergeleken een groep ratten die weinig vetten (7,5 procent van de dagelijkse calorieën) opnamen met een groep die veel vet (55 procent) eten. Na slechts vier dagen produceerden de spieren van de ‘vette’ dieren minder zuurstof om energie aan te maken nodig om te sporten. Hierdoor moest hun hart harder werken en werd het groter. Na negen dagen duurde het bij hen ook langer om door een doolhof te lopen en maakten ze meer fouten dan hun ‘magere’ lotgenoten. Het kortetermijngeheugen en de mentale alertheid lijden dus ook onder slechte eetgewoonten.

Minder efficiënt
Vervolgens bestudeerden de wetenschappers de oorzaak hier van in de spiercellen. Ze ontdekten dat een bepaald proteïne de cellen minder efficiënt maakten. “Eigenlijk kun je het verschijnsel een kater van te veel vet noemen.” Volgens de onderzoekers bewijst dit dat er een belangrijk verband bestaat tussen wat mensen eten, hoe ze denken en hun lichamelijke prestaties.

Korte termijn
Onderzoeker Andrew Murray: “Het westerse eetpatroon is erg rijk aan vetten en dat wordt geassocieerd met ernstige gevolgen op lange termijn als obesitas, diabetes en hartfalen, maar de gevolgen op korte termijn kregen weinig aandacht. We hopen dat deze resultaten mensen helpen na te denken over hun dagelijkse vetopname want hun algemene gezondheid, welzijn en alertheid zal er wel bij varen.”

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/968627/2009/08/14/Junkfood-tast-intelligentie-aan.dhtml