Als iemand je dood wil hebben om wat voor reden dan ook, kan het zijn dat ze je remkabels doorsnijden. Dit kan gelukkig alleen nog maar bij hele oude auto’s. Natuurlijke kan er ook een technisch mankement aan je auto ervoor zorgen dat je niet meer kan remmen, zoals bij Toyota recentelijk het geval was. Wat is het beste om te doen tijdens zo’n scenario?

1. Trap op je rem. 
Natuurlijk had je dit al geprobeerd, maar probeer een tijdje te blijven trappen. Als het iets technisch is kan het zijn dat er genoeg kracht wordt opgebouwd waardoor je toch nog een beetje kan remmen.

2. Raak niet in paniek en blijf op de weg letten. 
Zelfs zonder remmen kan je nog blijven rijden. Een auto kan veel harder door de bochten dan je denkt. Het kan zijn dat de achterkant wegglijdt, dus probeer dit te corrigeren.

3. Schakel de auto in de laagst mogelijke versnelling, zodat je remt via de motor en versnellingsbak.

4. Trek aan de handrem, maar niet te hard.
Als je te hard aan de handrem trekt op hoge snelheid kan je in een spin raken. In sommige auto’s werkt de handrem gewoon nog, ook al werken je remmen niet meer, maar dit is niet altijd het geval. Rustig eraan trekken en samen met de lage versnelling zal de auto automatisch vaart minderen en stoppen.

5. Als er genoeg ruimte is, slinger over de weg.
Slinger over de weg met harde bochten waardoor je sneller vaart verminderd.

6. Is er geen plek meer om te blijven rijden, probeer een “bootlegger’s turn”.
Trek hard aan de handrem en draai het stuur een kwartslag. Hierdoor spint de auto 180 graden. Als je bijvoorbeeld een berg afreed, rij je nu de berg weer op waardoor je afremt.

7. Als er een andere auto voor je rijdt, gebruik hem.
Altijd toeteren en je lichten gebruiken, hierdoor zal de bestuurder je aan zien komen. Als je de auto raakt, zorg er dan voor dat je de achterbumper precies in het midden raakt. Dit is een erg gevaarlijke actie en werkt het beste als het voertuig voor je groter en zwaarder is, en als het voertuig hard genoeg rijdt in verhouding tot je eigen auto. Je wilt niet tegen een langzaam rijdend, of zelfs stilstaande auto botsen.

8. Zoek objecten die je afremmen.
Hekken of bijvoorbeeld de vangrail kunnen je laten stoppen. Schraap je auto langs een vangrail of rijd tegen hekken aan. Rijd niet tegen bomen, palen of andere auto’s.

9. Uitrollen.
Als u remmen niet meer werken op de snelweg hoeft u niet echt in paniek te raken. Het beste wat u kunt doen is dan de auto in z’n vrij zetten en de auto laten uitrollen (desnoods op de vluchtstrook). Dit kan wel even duren, maar uiteindelijk staat u toch stil, met minimale schade. Vergeet niet uw alarmlichten te gebruiken.

auto ongeluk boom