Een goede regenjas houdt de regen tegen, maar laat je zweet door. Aan beide kanten water, maar slechts in een richting transport. Hoe kan dat?

Er bestaan membranen die waterdamp doorlaten terwijl vloeibaar water tegengehouden wordt. Een voorbeeld hiervan is een waterafstotend membraan met hele kleine poriën. Door de oppervlaktespanning van waterdruppels kunnen deze niet de poriën intrekken. De oppervlaktespanning houdt, als het ware, de druppel bijeen en voorkomt dat deze in kleine gaatjes trekt. Waterdamp heeft geen oppervlaktespanning en kan dus vrij door poriën bewegen. De drijvende kracht hiervoor is een concentratieverschil in waterdamp tussen beide zijden van het membraan.

Als het buiten regent is de waterdampconcentratie daar echter ook erg hoog. Toch vindt er waterdamptransport naar buiten toe plaats. Dat kom door de hogere temperatuur binnen de regenjas. Mocht het buiten warmer worden dan 37 graden Celsius, dan zou ook een goede regenjas niet meer helpen om het zweet af te voeren.

regenjas

Bron: Dr. ir. Rob Lammertink, Membrane Technology Group, Universiteit Twente.