Sinds 1949 wordt Koninginnedag meestal op 30 april gevierd (voorheen 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina). In deze tijd van het jaar kan het weer zeer verschillend zijn, zo blijkt uit de statistieken van het weer op deze dag. Het kan guur weer zijn met regen en een koude noordwesten wind, maar het kan ook warm en zonnig zijn. Acht keer is het voorgekomen dat het warmer dan 20 graden werd. De warmste Koninginnedag beleefden we in 1993 toen op veel plaatsen 26 tot 28 graden werd bereikt. Ook warm was deze dag in 1952 met temperaturen van 25 tot 27 graden, terwijl 1990 ook een fraaie Koninginnedag had met in het zuiden ruim 23 graden. In zestien andere jaren was het wel zonnig, maar bleef de temperatuur iets of soms ruim onder 20 graden.

koninginnedag

Dit jaar wordt het prachtig weer op Koninginnedag 2012. Droog met geregeld zon. Enkele stapelwolken, maar dat worden (tot ver in de middag) nergens buien. De wind is in de ochtend zwak en waait uit het oosten tot noordoosten. In de middag is de wind strak noordoostelijk en neemt toe tot matig (3-4 Bft.) Langs de noordkust en op de Wadden wordt de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Daar zijn de temperaturen ook het laagst met maxima rond 16 graden. In Amsterdam ligt de maximumtemperatuur rond 19 graden.

De hoogste temperaturen vinden we morgenmiddag in het zuiden en oosten van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Twente. In deze gebieden kan het lokaal 22 graden worden. In het zuidwesten van het land is in de tweede helft van de avond een lokale onweersbui niet uitgesloten, maar tot een uur of 20:00 blijft het droog.

weer Koninginnedag