In San Alfonso del Mar in Chili, staat het grootste zwembad ter wereld. Het zwembad is 8 hectares groot en er kan 250.000 kubieke meter water in. Het water wordt automatisch gefilterd uit de Pacifische Oceaan. De kosten van dit zwembad waren geschat op ongeveer 3.5 miljoen dollar. Recente onderzoeken hebben echter uitgewezen dat dit ongeveer 1.5 to 2 miljard dollar heeft gekost. Jaarlijks onderhoud wordt geschat op 4 miljoen dollar.

grootste zwembad ter wereld 1000 meter

Het zwembad is 3.5 meter diep op het diepste punt. Het water is in de zomer rond de 26 graden. Dit is rond de 9 graden warmer dan het water in de zee, wat het veel aantrekkelijker maakt om in te zwemmen. Het een na grootste zwembad is maar 150 bij 100 meter.

Het brein achter het zwembad is de in Chili geboren biochemicus en vastgoedontwikkelaar Fernando Fischmann. Het idee voor dit resort was er al in 1997, omdat de zee in Chili koud, vies en gevaarlijk is. Pas in 2006 was de technologie beschikbaar om betaalbaar water te filteren in een reusachtig zwembad. Hoe lang dit nog het grootste zwembad blijft is de vraag, op de website van de ontwerper staat namelijk dat ze bezig zijn met een nieuw project, een nog groter zwembad.

Bronnen:
http://www.worldrecordsacademy.org/biggest/largest_swimming_pool_world_record_set_by_San_Alfonso_pool_70920.htm
http://www.slashgear.com/worlds-largest-swimming-pool-cost-nearly-two-billion-dollars-to-build-229828/