Bloemendaal telt de meeste rijke inwoners van Nederland. Het gemiddeld inkomen van de inwoners van deze gemeente lag 58 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2005.

Het CBS stelt dat de inwoners van de gemeenten in Noord-Holland nog altijd relatief rijk zijn en die in Groningen en Friesland naar verhouding arm.

Na Bloemendaal volgen Wassenaar, Blaricum en Abcoude. Het inkomen per inwoner lag in deze gemeenten 43 tot 54 procent hoger dan van de gemiddelde Nederlander. Het is niet de eerste keer dat Bloemendaal de rijkste gemeente van Nederland is. De afgelopen vijf jaar voerde Bloemendaal vier keer de lijst van rijke gemeenten aan.

In de Groninger gemeenten Reiderland, Eemsmond en Pekela wonen de armste Nederlanders. Daar was het inkomen per inwoner 17 tot 22 procent lager dan het landelijke gemiddelde.

Het landelijk gemiddeld inkomen was in 2005 21.000 euro, waarbij de verschillen tussen de gemeenten meestal klein waren. Bij drie van de vier gemeenten was de afwijking minder dan 10 procent van het landelijk gemiddelde, aldus CBS.

Als grote steden komen in het onderzoek Emmen en Enschede als armste uit de bus. Het inkomen ligt daar gemiddeld 12 procent lager. De inwoners van Haarlemmermeer hadden het hoogste inkomen.

De provincie Utrecht was de koploper op de inkomenslijst. Voor alle gemeenten in deze provincie lag het gemiddeld inkomen (ruim) boven het landelijk gemiddelde. De enige uitzondering hierop was de gemeente Veenendaal

Zie ook:
Gemiddeld inkomen Nederland

Bronnen:
http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland/2763008/Bloemendaal-is-rijkste-gemeente.ece