Dat cola niet gezond is, is wel algemeen bekend. Maar hoe slecht is cola nou eigenlijk?

Fosforzuur
Het drinken van twee glazen cola per dag geeft twee keer zoveel kans op nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking). De gevaren van cola liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het bevat. Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren aantasten en het ontstaan van nierstenen bevorderen. Om dit fenomeen te illustreren hebben Amerikaanse onderzoekers 500 mensen gezocht bij wie recent nierinsufficiëntie was ontdekt. Er werd gevraagd naar hun eetgewoonten en hun drankgebruik. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers stelden vast dat het risico op nierinsufficiëntie vanaf twee glazen cola verdubbelt, iets wat overigens ook geldt voor cola light. Bij de andere frisdranken werd geen enkele aanwijzing gevonden, wat het vermoeden versterkt dat de klachten wel degelijk worden veroorzaakt door fosforzuur.

Botten
Coca-cola is ook een ramp voor het skelet en bovendien weinig aan te raden tijdens inspanningen. Dat blijkt uit de studie van een onderzoeksteam uit Massachusetts. De auteurs toonden via een zeer grondige retrospectieve voedingsenquête aan dat er een zeer duidelijk verband bestaat tussen de consumptie van cola en de kans op botbreuken. De “hoofdschuldige” zou het fosforzuur zijn dat wordt toegevoegd om cola zijn typische pittige smaak te geven. Fosfor bevordert echter sterk het calciumverlies in de urine. Dat maakt dat, wie een blikje cola nuttigt per dag, drie keer meer risico loopt op een breuk.

Suiker
Cola staat er vooral bekend om dat er veel suiker in zou zitten, wat diabetes veroorzaakt en mensen dik maakt. In 1 blikje cola (0,33l) zit ongeveer 35 gram suiker.

Calorieën
Coca-Cola bevat 42 kilocalorieën (175,6 kJ) per 100 mL. Dat is ongeveer 95 kcal voor een groot glas (225 mL) en 63 kcal voor een klein glas (150 mL). Per 100 mL bevat Coca-Cola 10,6 g suiker.

Coca-Cola Light bevat 0.2 kcal per 100 mL.

pH-waarde
Coca-Cola is zeer zuur, met een pH-waarde van ongeveer 2,8. Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Bij diarree wordt in ontwikkelingslanden soms cola gegeven zonder koolzuur. De cola bevat alle noodzakelijke elektrolyten en suikers om de patiënt te behandelen. Normaal gesproken wordt hiervoor een oplossing ORS gegeven, maar in arme landen is dit minder beschikbaar dan cola. ORS heeft bijna dezelfde samenstelling als cola zonder koolzuur.

coca cola

Coca-Cola weetjes
– Er zit vier tot zes keer meer cafeïne in koffie dan in cola.
– Cola bestaat voor 99% uit water en suiker.
– In 1996 zette Coca-Cola het grootste reclame-evenement ooit op, in de schaduw van het eigen hoofdkwartier bovendien. De Olympische Spelen werden terecht omgedoopt tot de Coca-Cola Games. Het bedrijf verwezenlijkte dat jaar een recordverkoop van meer dan 18 miljard dollar. De marktwaarde van Coca-Cola steeg met liefst 40%.

Coca-Cola Light
Voor alle mensen die gezond willen doen is er Coca-Cola Light (Coca-Cola Zero, Pepsi Max etc.). Wat is het verschil hieraan? De suikers zijn vervangen door aspartaam: een zoetstof. De andere slechte effecten van cola blijven echter wel. Er is ook veel op internet te lezen dat aspartaam erg ongezond is, echter is dit nog nooit bewezen, behalve als er heel erg grote hoeveelheden worden ingenomen (4 liter cola of 133 zoetjes).

Recentelijk zijn er veel onderzoeken naar gedaan en sommige geven toch aan dat aspartaam erg ongezond is. Lees hier meer.

Cafeïne
Cola bevat ongeveer 8-12 mg cafeïne per 100 ml. Dit is stukken minder dan koffie of thee.

Conclusie
We willen niet direct zeggen dat niemand meer cola moet gaan drinken. Er zitten gewoon veel slechte stoffen in cola, dus ons advies is om het met mate te drinken. Het blijft natuurlijk de lekkerste frisdrank die er is!

Zie ook:
Coca Cola bevatte oorspronkelijk cocaïne.
In thee zit meer cafeïne dan cola.
Voor het maken van 1 liter cola is ruim 2,5 liter water odig.
Wat is het verschil tussen Coca Cola Light & Zero?

Bronnen:
http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/sport_gezondheid/Coca_cola_ontmaskerd-13015-898-art.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
http://www.vivat.be/00-00.asp?articleID=975