netpython
De netpython is de langste slang ter wereld met een maximale lengte tot ongeveer 10 meter. Regelmatig worden er langere exemplaren gerapporteerd, maar nog nooit is een netpython langer dan tien meter wetenschappelijk beschreven.

Vaak is te lezen dat de anaconda de grootste slang is. Dit is gedeeltelijk waar, omdat de anaconda dikker en zwaarder is. Ze worden echter maar ongeveer 8 meter lang.

Eind 2003 werd er in Indonesië een gigantische netpython gevonden. Hij at drie honden per maand, weegt 450 kilo en is bijna 15 meter lang. Bewoners van een dorp op het Indonesische eiland Java hielden het dier gevangen. Indonesische kranten hebben een lokale autoriteit geciteerd die tegenover de pers verklaarde dat de python 14,85 meter lang is en 447 kg weegt. Echter, toen de pers in Indonesië arriveerde en de slang hadden gemeten, bleek hij maar 6.5 meter. “Ik heb geen idee waarom de slang is gekrompen”, gaf een bewaker als commentaar.

Hierdoor is de langste slang ooit gemeten nog steeds een python van tien meter. Die werd in 1912 doodgeschoten op het Indonesische eiland Sulawesi.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Netpython
http://members.home.nl/bstegeman/nieuwsberichten.html#langsteslangkorter