De walvishaai is de grootste vis (en daarmee ook de grootste kraakbeenvis en tevens de grootste haai) ter wereld. De walvishaai is geen walvis. Een walvis is namelijk geen vis, maar een zoogdier. Walvishaaien vormen een bedreigde diersoort. Niettemin wordt er in ontwikkelingslanden nog wel op gevist. De soort geldt als een van de grootste mysteries in de biologie en is onderwerp van veel wetenschappelijk onderzoek. Ter wereld zijn er slechts 1000 geregistreerde exemplaren.

walvishaai

De gemiddelde walvishaai is ongeveer 8 meter, maar er zijn er gevonden die wel 15 meter lang waren. Zo’n groot exemplaar weegt ongeveer 15.000 kg. Vrouwtjes zijn gemiddeld groter dan mannetjes.

De walvishaai heeft een uniek uiterlijk. Zijn kop is breed en plat. De bek bevindt zich vooraan, niet onderaan de kop zoals bij veel andere haaien en is net zo breed. Hij bevat 300 rijen kleine tanden, in totaal zo’n 3000. Deze lijken echter geen functie te hebben, aangezien de walvishaai alleen maar kleine zeedieren en plankton eet. Door zijn voedselbehoefte vormt hij voor bijna geen van de andere zeedieren een bedreiging. Hij wordt daarom ook wel de “vriendeljke reus” genoemd. En alleen al door hun afmetingen hebben volwassen walvishaaien zelf ook weinig natuurlijke vijanden. Soms worden ze het slachtoffer van een groep orka’s. De huid van de walvishaai is tot 10 cm dik.

Zie ook:
Het grootste dier ooit: de blauwe vinvis

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Walvishaai