De velociraptor (soms raptor genoemd) is een van de bekendste dinosaurussen. Vooral door de film Jurassic Park hebben mensen kennis gemaakt met deze “slimme” dinosaurus. Maar was de velociraptor echt zoals hij in Jurassic Park werd uitgebeeld?

De Velociraptor was een dinosauriër uit de groep van de Maniraptora, levend in het Late Krijt. De soort werd ontdekt in Mongolië door Chapman Andrews en in 1924 beschreven door Henry Osborn. De naam velociraptor is afkomstig uit het Latijn en betekent “snelle rover”.

velociraptor

De Velociraptor was een kleine vleeseter van ongeveer 1,8 meter lengte, met een heuphoogte van een halve meter en een massa van zo’n 15 kilogram. Dit is ongeveer net zo groot als een fikse kalkoen met een lange staart. De raptor is gekenmerkt met een groot borstbeen, opklapbare lange armen met grote drievingerige handen, een horizontaler schouderblad, een naar achteren stekend schaambeen en vermoedelijk warmbloedig met een verenkleed. Het lijkt er dus op de Velociraptor afstamde van vogelachtige dinosaurussen, aangezien hij veel kenmerken er van had.

In de film Jurassic Park is de velociraptor heel anders uitgebeeld. Ten eerste was hij veel groter uitgebeeld en met schubben (ipv veren). Dit is in latere delen wel aangepast. Ook werd verteld dat de raptor heel erg intelligent zou zijn. Dat de velociraptor intelligenter was dan de standaard dinosaurus zou best mogelijk zijn, maar erg intelligent lijkt zeer onwaarschijnlijk. Vergeleken met dieren van nu, zou de velociraptor ongeveer even slim zijn als een struisvogel of een grote kat.

velociraptor jurassic park

Wat ze waarschijnlijk in de Jurassic Park gedaan hebben is het volgende: De naam was goed, maar Velociraptor was te klein (twee meter lang en een halve meter hoog), dus werd het dier gemodelleerd naar de Deinonychus. Tot slot werd het nog iets vergroot, waardoor de grootte die van Utahraptor benaderde, die in hetzelfde jaar beschreven werd. De Deinonychus was een drie tot vier meter lange dier, met een heuphoogte van bijna een meter en een gewicht van zo’n 75 kg, had net als andere leden van de familie Dromaeosauridae een vergrote klauw van 15 cm aan de tweede teen, een stijf uiteinde van de staart (vanwege de vorm van de rugwervels) en lange, drievingerige inklapbare armen met grote handen. Voor een dinosauriër had Deinonychus grote hersenen en hij was ook behoorlijk intelligent. Hij was hoogstvermoedelijk warmbloedig, ademde door luchtzakken en bezat zeer waarschijnlijk een echt verenkleed als een vogel, waaraan hij nauw verwant is.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Velociraptor

http://nl.wikipedia.org/wiki/Deinonychus