Je hebt er vast wel over gehoord in het nieuws. Bitcoins (afgekort BTC) zijn een vorm van elektronisch geld. De bitcoins worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij. Het is de eerste digitale munteenheid die helemaal decentraal is opgezet. Er zijn dus geen banken nodig voor het uitwisselen van Bitcoins. Het netwerk bestaat geheel uit andere gebruikers. Door middel van goede encryptie zou bitcoin een veilige en vrije munteenheid zijn.

De Bitcoin dient gedolven te worden, net als bijvoorbeeld goud. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven. Dit heet “mining” en dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers, voornamelijk door de GPU. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten “mining pools”.

Hieronder vind je statistieken en grafieken over de Bitcoins. Onderstaande grafiek toont de huidige koers van de BTC in USD. Klik om te vergroten.

bitcoin statistieken

Bron: Mtgox.com