Kwallen zie je meestal liggen op het strand, maar dan is er weinig bijzonders aan. In de zee als de kwallen nog leven, zijn het erg mooie dieren. Hier vind je een overzicht van enkele kwalsorten.

Gele haarkwal

Dit is schijfkwal en heeft net als de verwante blauwe haarkwal geen randtentakels aan de hoed. Dit is de grootste kwal ter wereld, met tentacels die wel 37 meter kunnen worden! De gele haarkwal leeft in ondiep water, vaak dicht bij de kust; het voorkomen in volle zee is niet zo goed bekend.

kwallen

Mangrovekwal

Deze kwal wordt ook wel de onderstebovenkwal genoemd, omdat hij vaak op z’n rug op de bodem ligt. Hierdoor wordt deze kwal vaak voor een zeeanemoon aangezien. Op de buikzijde van deze schijfvormige, 30 cm brede kwal leven eencellige algen in symbiose.

Parelkwal

De parelkwal heeft, net als andere kwallen, tentakels vol met netelcellen. Deze cellen kunnen een soort kleine harpoentjes afschieten met gif. Hierdoor raakt zijn prooi verlamd. Vervolgens pakt hij de prooi met zijn tentakels en brengt het naar zijn mond. Bij aanraking van een parelkwal kan een ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

kwallen

Australische gevlekte kwal

De Australische gevlekte kwal zorgt voor veel overlast op stranden in de Middelandse Zee en Brazilië. Waarschijnlijk is het dier meegereisd metin ballasttanks van schepen. De meeste kwallen dobberen een beetje met de stroming mee en voeden zich met wat er langs hun tentakels komt, zoals plankton of kleine vissen.

kwallen

Bron: Wikipedia + Quest 08/2013