Op het internet is vaak te lezen dat linkshandigen 10 jaar korter zouden leven dan rechtshandigen. Is dit een fabel of een feit?

Hier is snel antwoord op te geven: het is nog nooit bewezen dat linkshandigen eerder zullen sterven.

linkshandigen schaar

Wat recentelijk wel ontdekt is, is dat linkshandigen meer kans hebben op bepaalde ziektes. Zo bracht een Nederlandse studie uit 2005 aan het licht dat linkshandige vrouwen tot twee keer meer risico lopen op borstkanker dan hun rechtshandige leeftijdgenoten. Ook ziektes als darmkanker (4.6 keer), kanker in het algemeen (1.7 keer) en beroerte (3.7 keer) komen volgens deze studie vaker voor bij linkshandigen. Andere onderzoeken leidden dan weer tot een aantal neurologische vaststellingen, die op hun beurt de overtuiging dat linkshandigen korter leven in de hand werken. Zo werd aangetoond dat niet alleen bepaalde leerstoornissen, zoals dyslexie, maar ook autisme en zelfs schizofrenie vaker voorkomen bij linkshandigen. Linkshandigheid lijkt dus samen te hangen met wat je een zwakker zenuwstelsel zou kunnen noemen. Er zijn ook studies die linkshandigheid in verband brengen met het frequenter voorkomen van een aantal immunologische ziekten, maar die onderzoeksresultaten worden door andere studies dan weer ontkracht.

Op de vraag of linkshandigen vroeger sterven, is er dan ook geen eenduidig antwoord. We kunnen er weliswaar niet omheen dat een aantal recente studies wijzen op een verhoogd risico op een aantal aandoeningen, maar dat je als linkshandige per definitie een kortere levensverwachting hebt, is voorlopig zeker niet bewezen.

Bronnen:
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/178992/2008/03/01/Fabel-of-feit-Linkshandigen-leven-korter.dhtml