Volgens schattingen verlies je per minuut ongeveer 30.000 tot 40.000 huidcellen. Toch wordt je huid over het algemeen niet echt dunner. Hoe kun je zo veel huidcellen verliezen, zonder dat je huid echt veranderd?
stofzuigerJe huid, maar ook veel ander weefsel in je lichaam, wordt constant vernieuwd. Bij de huid zie je bijvoorbeeld dat de cellen aan de buitenkant van je lichaam afsterven en loslaten, terwijl er aan de binnenkant constant nieuwe huidcellen bijkomen. Het totaal aantal cellen blijft dus min of meer constant.

Deze constante vernieuwing zorgt er onder andere voor dat het lichaam beter in staat is om allerlei beschadigingen te repareren. Omdat een weefsels als huid altijd al actief bezig is met aanmaken van nieuwe cellen, hoeft het maar iets actiever te worden om bijvoorbeeld een sneetje te repareren, wat dan ook snel gebeurt. Het tegenovergestelde zie je ook bij weefsels die nauwelijks vernieuwen. Kraakbeen of zenuwweefsel vernieuwt zichzelf nauwelijks of niet en een natuurlijke reparatie van deze weefsels is dan ook erg lastig of niet mogelijk. Het is dus misschien soms lastig dat je zo vaak moet stofzuigen vanwege al je dode huidcellen, maar zonder de ultieme vorm van tissue regeneration zou het leven waarschijnlijk een stuk korter zijn.

Bronnen:
Dr. ir. Jeroen Rouwkema, Department of Tissue Regeneration, Universiteit Twente.