Cocaïne is een middel dat ontstaat uit de bladeren van de cocaplant. Cocaïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en onderdrukt het hongergevoel. In juridische zin is het een harddrug. Andere benamingen/bijnamen zijn: coke, crack, snow, smack, C, sos, yayo, wit, basuco, cocapasta, sosa, white lady of bori.

cocaine

Cocaïne in de puurste vorm is een parelwit product. Voor recreatief gebruik is het meestal versneden met poeders als bakpoeder, melkpoeder ; suikers zoals lactose, dextrose, inositol en mannitol; en lokale anaesthetica waaronder lidocaïne of benzocaïne. Cocaïne wordt gewonnen uit de cocaplant door middel van een chemisch proces. In een blad zit gemiddeld 0,1% tot 0.9% grondstof voor cocaïne; de hoogste percentages worden gewonnen uit planten die hoog groeien.

Gevolgen zijn onder andere toename van de hartslag, stimulerend, temperatuurstijging, overmoed enz. Veel mensen weten cocaïne-gebruik in hun leven in te passen zonder in de problemen te raken. Cocaïne wordt in het uitgaanscircuit meestal via de neus geïnhaleerd. Je kan het echter ook spuiten, roken, inhaleren of kauwen op de cocabladeren. Cocaïne is alleen geestelijk verslavend.

Een gram cocaïne kost in Nederland ongeveer 50 euro. De kwaliteit is erg verschillend, vaak is de cocaïne versneden. In 2006 was de gemiddelde hoeveelheid aangetroffen cocaïne 53%.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coca%C3%AFne
http://www.scholieren.com/werkstukken/18740