Onze huid bestaat uit meerdere lagen, waarvan de buitenste laag de hoornlaag wordt genoemd. Ook al bestaat deze laag voornamelijk uit dode cellen, toch is hij erg belangrijk. Deze laag beschermt de rest van de huid namelijk tegen beschadiging en uitdroging.

Omdat je handpalmen, vingertoppen en voetzolen het meest te verduren hebben is deze hoornlaag daar het dikst. Op de huid ligt een dun laagje olie (het sebum), wat de hoornlaag helpt bij het beschermen en voorkomt dat er zomaar water de huid binnen gaat. Dit vettige laagje op je huid zie je bijvoorbeeld als je met je vinger op een spiegel drukt. Wanneer je lekker lang in bad ligt week je dit olie-laagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag komen. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Omdat deze bovenste laag op sommige plekken vast zit aan de laag daaronder kan het niet overal evenveel zwellen en ontstaan er rimpels. Omdat de hoornlaag op je vingertoppen en voetzolen het dikst is, zie je vooral daar rimpels, maar gelukkig verdwijnen ze snel als je uit bad stapt.

rimpels

Volgens biologen van de Britse Universiteit van Newcastle zijn deze rimpels ook nog heel functioneel. Ze lieten twee groepen proefpersonen kraaltjes uit een bak water pakken. De ene groep hield hun handen eerst 30 minuten in een bak met warm water, zodat er rimpels op hun vingers verschenen. De andere groep deed dat niet. De mensen met de gerimpelde vingers hadden meer grip op de natte kralen. Ze wisten de kraaltjes sneller uit het water te halen dan de mensen met gladde vingers. De wetenschappers denken dat de nattevingeraanpassing onze voorouders hielp voedsel in rivieren en natte begroeiing te verzamelen.

Bronnen:

http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=metbxBsHrGmKvKcJgqbD

Quest 03/2013