De uitvinder van de eerste productieschrijfmachine, Christopher Sholes, zette op zijn eerste model de letters op het toetsenbord in alfabetische volgorde. In het mechaniek van de machine leverde dit problemen op, omdat enkele veel gebruikte tekens vlak naast elkaar kwamen te liggen. De handgebouwde machine functioneerde traag, zodat de letterstangetjes veelvuldig tegen elkaar botsten en klem bleven zitten. Sholes verplaatste daarop een aantal letters in het mechaniek, waardoor ook de volgorde op het toetsenbord veranderde. De machine (de Sholes and Glidden) die uiteindelijk rond 1873 in productie werd genomen bij Remington had de QWERTY-indeling die wij ook nu nog op toetsenborden terugvinden. Later zijn veel sprookjes ontstaan omtrent de oorsprong van de QWERTY-indeling:

 

 • Sholes zou de meest gebruikte letters met opzet onder de linkerhand van de typist geplaatst hebben om het typen te vertragen. Dit is onzin. Snelheid speelde bij de bouwers van de eerste schrijfmachine helemaal geen rol. Bovendien werd het systeem voor blind typen met twee handen pas in de jaren 90 van de 19de eeuw ontwikkeld.
 • Het QWERTY-toetsenbord was een marketingtruc, omdat verkopers razendsnel het woord TYPEWRITER konden typen op de bovenste regel, ook dit is een verzonnen oorsprong.In Franstalige landen wordt soms AZERTY gebruikt. Dit is omdat in QWERTY de in frans veelgebruikte letters �, è, à en � niet voorkomen. Je moet die samenstellen net zoals de letters �, � enz…

  azerty

  Zo zijn er nog veel meer soorten toetsenborden, die aan een bepaalde taal zijn aangepast. Duitsland en een aantal oost europese landen gebruiken bijvoorbeeld QWERTZ, italie QZERTY, maar in veel landen zijn ook extra letters toegevoegd bijvoorbeeld in Turkije een extra i, omdat dat in die taal vaak gebruikt wordt.

  qwertz

  Dr. August Dvorak heeft rond 1936 ook een andere indeling ontwikkeld. Het “Dvorak Simplified Keyboard”. Hij heeft onderzoek gedaan naar de vingers om zo tot een optimale toetsenbordindeling te komen. Het heeft nooit kunnen concurreren met de QWERTY indeling, maar de laatste jaren komt het toetsenbord steeds meer in trek, vooral bij programmeurs of mensen die heel veel en snel moeten typen.

  dvorak

  Bronnen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTY