Vingernagels groeien ongeveer 3 mm per maand, teennagels slechts 1 mm. Beide nagels zijn, net als haren, opgebouwd uit levenloos, doorzichtig keratine, dat gevormd wordt ter hoogte van de matrix waarvan het uiteinde het witte halvemaantje is. Specifieke huidcellen, de keratinocyten, maken de keratine aan die de nagel vormt. Onder de matrix, en doorlopend onder de nagel zelf, zit het nagelbed dat bij optimale doorbloeding roze kleurt.

Hoe sterker de doorbloeding hoe sneller de nagel groeit. De doorbloeding in de vingertoppen is een stuk beter dan in de toppen van de tenen, waardoor de teennagels trager groeien. Ook naarmate je ouder wordt vermindert de doorbloeding. Daardoor groeien teennagels van twintigers sneller dan die van zestigers. Daarnaast speelt de dikte van de nagel een rol. Naarmate er meer keratine wordt geïnvesteerd in de dikte van de nagel groeit hij minder snel in de lengte.

Ook zonlicht en lucht zorgen voor een snelle groei van de nagels, maar er kan ook vertraging optreden door schoonmaakmiddelen, roken, koorts,

Bronnen:
De Morgen, wetenschapsbijlage Aula, 25 aug. 2000