Kun je je eigen vinger afbijten? Ja, je kaken en tanden hebben er genoeg kracht voor. Er verschijnen af en toe nieuwsberichten over ruzies waarbij iemand de vinger van een ander persoon heeft afgebeten, maar dit is heel wat anders dan je eigen vinger afbijten, want dat doet pijn. Hoeveel pijn hangt af van de omstandigheden.

Als je veilig thuis op de bank zit, zul je al moeite hebben om door de huid van je vinger heen te komen. Laat staan door het botje. “Maar een extreme situatie kan onze pijnzin doen verminderen en die zelfs helemaal uitschakelen”, zegt pijnonderzoeker Marijtje Jongsma van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat heet “stress-analgesie” en het gebeurt onder meer bij sporters die in een belangrijk toernooi ongemerkt een blessure oplopen. Bovendien leidt pijn tot een verhoging van de aanmaak van morfine, die de pijn verdooft. Door deze twee mechanismen is het in principe mogelijk om je eigen vinger af te bijten.

Dit moet dan wel een zeer extreme situatie zijn, anders steekt je gezonde verstand er een stokje voor. En laat dat gezonde verstand je in de steek, dan kan je alleen al de illusie dat je in gevaar bent genoeg zijn. Zo beet een Amerikaanse ex-marinier met psychische problemen ooit zijn eigen pink af. Hij beeldde zich in dat zijn patrouille werd aangevallen en dat hij zijn maten alleen kon redden door zijn vinger af te bijten.

kun je je eigen vingerafbijten?

Bron: Quest najaar 2012