Urenlang televisie kijken, lezen of naar een computerscherm turen: goed voor je ogen zal het wel niet zijn. Maar gaan je ogen er ook echt van achteruit? We vragen het aan dokter Carina Koppen van de dienst oogheelkunde.

Als een kind moet brillen, zoeken ouders vaak naar een verklaring. Hij of zij kijkt toch zo vaak televisie, speelt elke dag urenlang computerspelletjes of heeft altijd zoveel gelezen…
‘In mijn jonge tijd zeiden ze zelfs dat iemand die bijziend was “maar veel naar de bioscoop moest gaan”‘, lacht Koppen. ‘Maar het is nooit bewezen dat dat soort omgevingsfactoren een noemenswaardige invloed zou hebben op de sterkte van je ogen, terwijl er wel degelijk naar een verband gezocht is. Veel lezen of televisie kijken kan geen afwijking of ziekte van de ogen veroorzaken. Als die dingen al een rol spelen, is het maar een klein bijrolletje.’ Wel is het zo dat teveel lezen of naar een scherm kijken je ogen kan vermoeien. ‘Het zou kunnen dat de sterkte van je ogen daardoor een klein beetje achteruitgaat. Maar opnieuw, wetenschappelijke bewijzen zijn er niet’, zegt Koppen.

Het staat vast dat slecht zien in de eerste plaats erfelijk bepaald is. Ook als je ouders arendsogen hebben en jij met dikke brilglazen door het leven gaat.

slechte ogen

Het is namelijk zo dat meerdere genen aan de basis liggen van het gezichtsvermogen. Het is dus perfect mogelijk dat je vader en je moeder beiden scherp zien, maar dat de genen die je van elk hebt overgeërfd een ” ongelukkige combinatie ” hebben opgeleverd.
Ben je inderdaad genetisch voorbestemd om slecht te zien, dan kan je daar bitter weinig aan veranderen. Je bril veel of weinig opzetten, te zwakke of te sterke brilglazen dragen… Het zal je ogen niet beter of slechter maken. ‘Een bril is een hulpmiddel, meer niet’, beklemtoont Koppen.

De conclusie is dus dat er geen duidelijk bewijs is dat computeren of tv kijken de ogen beschadigd. Er kunnen wel kleine irritaties ontstaan, daarom de volgende tips:

– Het belangrijkste advies is: zorg voor afwisseling. Te lang achter een beeldscherm zitten is gewoon niet gezond.
– De afstand tussen de ogen en het beeldscherm moet tenminste 50 cm zijn.
– Zorg voor een goede verlichting, maar vermijd tegenlicht van ramen. En voorkom dat licht van ramen of lampen reflecteert in de monitor.
– Voorkom een slechte kwaliteit-beeldscherm. Een trillend beeld en flikkeringen op het scherm zijn heel vermoeiend voor de ogen.

Bronnen:
http://www.bereslim.nl/vraag_antwoord.htm”
http://www.maguza.be/artikel_detail.asp?IdArtikel=89