Het Antikythera mechanisme is de oudst bekende voorloper van de moderne computer. Het werd ontdekt in 1900, in een scheepswrak bij het Griekse eiland Antikythera, en is naar schatting zo’n 2100 jaar oud! Het mechanisme bestaat uit een aantal tandwielen. Het kon gebruikt worden om standen van de maan en de zon te berekenen. Met als handig extraatje: Het apparaat gaf ook aan wanneer de volgende Olympische spelen gehouden werden.

Het mechanisme is dus soort rekenapparaat. Daarom vinden veel mensen dat het apparaat kan worden gezien als de ‘voorouder’ van de moderne computer. Immers, een moderne computer is in principe ook een rekenmachine, zij het een gigantisch snelle.

eerste computer

De werking van het apparaat is heel lang een mysterie gebleven. Honderd jaar na ontdekking werd het mechanisme geanalyseerd met röntgenfoto’s. Toen pas, beseften de wetenschappers hóe complex het apparaat was. Volgens sommigen was het mechanisme zijn tijd duizend jaar vooruit.

Met een hoop gepuzzel hebben wetenschappers toen de functie van het apparaat weten te achterhalen. Sommigen denken dat het gebruikt werd voor astrologische voorspellingen. Volgens de wetenschappers die het apparaat onderzochten zijn daar echter geen aanwijzingen voor.

Tegenwoordig zijn computers veel geavanceerder. Daardoor ontstaat wel dat mensen veel problemen met hun computer hebben. Gelukkig zijn daar ook websites voor.

Bronnen:
http://www.wired.com/wiredscience/2008/07/worlds-first-co/
http://en.wikipedia.org/wiki/Antikythera_mechanism